MIGRAȚIA ȘI VIITORUL EUROPEI


Miercuri, 18 noiembrie, a avut loc la Şcoala Gimnazială “Grigore Antipa” din Botoşani, dezbaterea cu tema “Migrația și viitorul Europei”, organizată în colaborare cu Centrul Europe Direct. La dezbatere au participat elevi de clasa a VIII-a C, coordonaţi de doamna profesoară Mihaela-Dorina Barbacaru.

Discuţiile au făcut referire atât la cadrul general al problemei cât și la evenimente de actualitate, cum ar fi atentatul de la Paris. Reprezentantul Centrului Europe Direct a ilustrat tema cu câteva elemente esențiale privind situaţia migranţilor în Europa. Apoi, copiii au studiat, împărţiţi pe grupe, materiale informative de la Comisia Europeană și Reprezentanța CE în România. A urmat o dezbatere, în cadrul căreia fiecare grup a prezentat propriile idei şi concluzii.

În partea a doua a întâlnirii participanţii au povestit episoade legate direct de tema propusă. Pornind de la experienţa personală, au relatat cum au călătorit în Europa, ce categorii de imigranţi, de diferite naţionalităţi, au văzut. Alţi elevi au spus că au părinţi, frați şi prieteni care, la rândul lor, s-au stabilit în alte ţări din motive economice.

”Am avut ocazia să constat că elevii școlii sunt în temă cu cu elemente legate de situaţia emigranţilor din Europa, dar şi privind oraşul și județul Botoșani sau euroregiunea Nord-Est. Tema a fost cu atât mai importantă pentru ei, cu cât au putut aduce exemple personale, de părinți şi frați care au plecat la muncă în alte țări europene pentru că în ţară nu erau condiţii. A fost o dezbatere serioasă, copiii dovedind deschidere, profunzime şi maturitate” a declarat Radu Căjvăneanu, coordonator al Centrului Europe Direct Botoşani.

Clip video Europe Direct

DSCN7724 DSCN7726 DSCN7729 migratie_azil-300x227 migratie_copiiArticol preluat  de pe internet :

“Migraţia şi viitorul Europei” – cum văd copiii noştri criza imigranţilor | Europedirect Botoșani

http://apcbotosani.ro/2015/11/19/migratia-si-viitorul-europei-cum-vad-copiii-nostri-criza-imigrantilor/

UNIȚI ÎN DIVERSITATE – UN DEZIDERAT EUROPEAN

Într-o altă apariție pe internet domnul Radu Căjvăneanu a declarat : „Copiii au fost deosebit de responsabili și serioși, au dovedit că își cunosc și își iubesc județul, țara și vor un viitor demn european. Au abordat problema migrației și a refugiaților cu o surprinzătoare maturitate și deschidere, în contextul actual, cu atentate și reacții emoționale. Felicitări pentru educatori ! Arătați că sunteți cu adevărat o ȘCOALĂ EUROPEANĂ”.

MULȚUMIRI DOMNULUI RADU CĂJVĂNEANU, REPREZENTANT AL CENTRULUI EUROPE DIRECT, PARTENERUL NOSTRU ÎN ORGANIZAREA ACTIVITĂȚILOR EUROPENE.

Prof. Mihaela Barbacaru

Reclame
Acest articol a fost publicat în Activități europene. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.