Latinitatea în Uniunea Europeană


     În cadrul acestui proiect, numit “Latinitatea în Uniunea Europeană”, derulat în săptămâna dedicată ”Zilei Europei”, noi, elevii clasei a VI-a A, sub coordonarea domnului diriginte, prof. Simion Abel Fănică, am discutat despre popoarele latine și istoriile acestora, dar și despre legătura limbii latine cu celelalte limbi romanice.
Pentru aceasta temă vastă ne-am pregătit cu multe informații despre Europa Latină și, pentru a fi cât mai interesantă și mai cuprinzătoare, am împărțit-o în mai multe capitole:

• Istoria limbii latine
• Întinderea limbii latine în Uniunea Europeană
• Influența limbii latine în limba română
• Asemănări si deosebiri între limbile vorbite de popoarele latine
• Limba latina în știință

      La fiecare capitol au fost prezentate referate și portofolii care au conținut informații ample și interesante.
Popoarele latine sunt acele grupuri lingvistice culturale care vorbesc una dintre limbile romanice; sunt numite așa deoarece vorbesc limbi care provin din latina vulgară. Între ele se numără, în Europa latină: aromânii, catalanii, dalmații, francezii, italienii, portughezii, românii și moldovenii, sicilienii și de asemenea, spaniolii.
Am aflat că limba română provine din latina vorbită în părțile de est ale Imperiului Roman. Face parte, deci, din familia limbilor romanice, dintre care unele au devenit limbi naționale (italiana, franceza, spaniola, portugheza, româna), altele au rămas limbi regionale (catalana în Spania, sarda în insula Sardinia din Italia, dialectele retoromane în Elveția) sau au dispărut (dalmata).
Cel mai interesant capitol a fost „Asemănări și deosebiri între limbile vorbite de popoarele latine” unde, pentru a ne lămuri, am căutat cuvinte asemănătoare cu cele din Spania, Italia, Franța etc. de exemplu : luna, mama, salut, casa, bine și multe altele.
Deoarece noi suntem tot timpul în căutare de lucruri noi, am ales să căutam pe parcursul acestui proiect mult mai multe cuvinte si să întocmim un dicționar în maxim trei limbi ce să conțină aceste cuvinte.
La capitolul „Latina în știință” am descoperit că în biologie numele științifice ale speciilor sunt date în latină sau greacă. Anatomia folosește pentru definirea părților corpului uman o terminologie predominant latină, chiar dacă pentru anumite organe se folosesc termeni grecești latinizați.

Șurubariu Ioana, sub coordonarea domnului diriginte al clasei a VI-a A, prof. Simion Abel-Fănică, Școala Gimnazială ”Grigore Antipa”, Botoșani

Acest articol a fost publicat în Activități europene. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.