EXCURSIE DE VIS LA PARIS


N-am crezut niciodată că voi avea prilejul să vizitez Parisul – orașul visurilor mele. Orele de limba franceză în care am învățat atâtea texte în versuri, proză și cântecele despre Paris, mi-a trezit o profundă dorință de a-l vizita.
Iată că acea zi a sosit. Duminică, 5 aprilie 2015, am plecat împreună cu un grup, coordonat de doamna profesoară Barbacaru Mihaela spre Bacău, de unde trebuia să luăm avionul spre aeroportul din Beauvais. Stăpânindu-mi cu greu emoțiile, am urcat în avion alături de prietena mea, Cristiana Bozi.

AvionAvionul a decolat și în trei ore am ajuns. De la aeroport am plecat cu un autocar la Hotel de Roubaix, unde am fost cazați. Nerăbdători, am coborât apoi în stradă și ne-am stabilit câteva puncte de reper : Centrul ”George Pompidou”, Atelierul lui Brâncuși, Hotel de Ville, Sena.
A doua zi, luni, 6 aprilie, am vizitat muzeul Luvru, situat în centrul Parisului, pe malul drept al Senei. Am trecut cu emoție pragul grandiosului muzeu, având cele mai valoroase colecții de opere de artă din lume. Dintre cele care m-au impresionat pe mine au fost ”Gioconda” a lui Leonardo da Vinci, ”Venus din Milo”, , ”Libertatea conducând poporul” de Delacroix ”Victoria din Samothrace” şi ”Codul lui Hammurabi”. Am avut ocazia să vizităm și apartamentele lui Napoleon al III-lea. La ieșirea din muzeu, am făcut fotografii în fața faimoasei piramide din sticlă construite în perioada președintelui François Mitterand și realizată de arhitectul M. Pei, care servește drept intrare principală.

LuvruAm traversat apoi Grădinile Tuileries, cu adevărat spectaculoase, fiind locuri de promenadă și relaxare pentru parizieni. In drumul nostru spre descoperirea misterelor Parisului am admirat Place de la Concorde cu fântânile și maiestuosul Obelisc provenit din Luxor, Egipt și care este cel mai vechi tezaur antic al capitalei franceze (datează din secolul 13 înainte de Hristos, are circa 230 tone și a fost transportat în aproape 7 ani). Am traversat Champs-Élysée cu vestitul refren al lui Joe Dassin pe buze, am admirat Grand Palais și Petit Palais, care te invitau să vezi expozițiile temporare, am trecut peste frumosul pod al lui Alexandru al III-lea, construit în cinstea țarului Rusiei, cu statuile sale aurite și am contemplat de departe Domul Invalizilor, cu cupola sa aurită ce strălucea la soare.
Ne-am plimbat de-a lungul Senei, care parcă încerca să ne facă cu mâna şi ne îndemna să luăm vaporașul, ca să intrăm în dansul ei. Fluviul Sena este artera albastră a Parisului. De pe Sena am putut admira catedrala Notre-Dame, Luvrul şi Turnul Eiffel iar Parisul ne-a apărut în toată splendoarea sa de ”Oraș al Luminilor”.
Marți, 7 aprilie, după orele de curs în limba franceză, care au fost foarte distractive și în același timp foarte educative, ne-am distrat în parcul Disneyland, un adevărat regat al copilăriei, mare, divers, magic. Am intrat în această lume, fermecată de grădinile cu flori având forma personajelor din desenele animate, apoi am urcat în ceșcuțele din povestea ”Alice în Țara Minunilor”, după care ne-am împărțit în două grupuri. Noi am mers la ”Indiana Jones”. La bordul vagonetului din mină, am ”zburat” cu cea mai mare viteză printre ruinele antice. Am trecut pe lângă castelul Albei ca Zăpada, al Cenușăresei, al Aurorei sau Pocahontas etc.

Disney EmaSpre seară ne-am adunat să urmărim parada tuturor personajelor lui Walt Disney. A fost de-a dreptul fermecător, am simțit că trăim în lumea basmelor și a desenelor animate, pe care le vedeam doar la TV. Mi se părea incredibil să le văd în fața mea, dansând și salutând grațios mulțimea de spectatori care se bucura și cânta alături de ei.
Miercuri, 8 aprilie, am mers la Fundația Louis Vuitton și după alte ore de curs care ne-au fost predate de o profesoară din Franța, foarte drăguță și amabilă, am mers cu metroul la Bazilica Sacré-Coeur, situată pe colina Montmartre. Interiorul bisericii este decorat cu mozaicuri, unul dintre ele, reprezentându-l pe Isus răstignit și statui ale sfinților. Punctul de atracție din interiorul bisericii este clopotul Savoyarde, unul din cele mai mari din lume, cu un diametru de 3 m și o greutate de aproximativ 19 tone.

Sacre CoeurJoi, penultima zi a excursiei din Paris, după ultimele ore de curs, pașii ne-au dus spre Cartierul La Défense, care este primul cartier european de afaceri, locul unde sunt cei mai mulți bani din Paris. Am admirat clădirile înalte constând în principal din birouri și silueta modernă a Marelui Arc al Fraternității (la Grande Arche de la Fraternité).

Gr Arche EmaArcul de Triumf din Paris este situat în partea vestică a bulevardului Champs-Élysées și are o înălțime de 50 de metri. Pe zidurile interioare sunt înscriși cei 558 de generali ai Imperiului, iar la picioarele sale se află Mormântul Soldatului Necunoscut din Primul Război Mondial. Champs-Elysee este unul din cele mai frumoase bulevarde din lume. Se întinde de la Palace de la Concorde până la Arcul de Triumf, are hoteluri de lux, magazine, cinematografe, terase și restaurante care animează bulevardul zi și noapte. Tot aici au loc evenimente importante : parade militare, întreceri sportive, aici se termină Turul Franței etc. Regret că timpul nu ne-a permis să petrecem mai mult timp în acest loc splendid.
Simbolul Parisului, Turnul Eiffel, l-am vizitat pe înserat. M-a impresionat construcția măreață, pe schelet de oțel cu o înălțime de 324 m. Pentru a vizita turnul am așteptat unul din cele două lifturi care urca până la etajul al doilea, apoi alt lift până în vârf. La prima oprire am putut vedea lucruri legate de istoria Turnului Eiffel și magazine cu suveniruri. Din vârf am putut vedea Parisul și localitățile din jur.

Turn Ema
Vineri dimineață, 10 aprilie, am pornit spre casă. Aeroportul Beauvais ne aștepta. Am urcat în avion lăsând în urma noastră Franța. Nici acum nu realizez că am fost cu adevărat la Paris, parcă a fost un vis, un vis împlinit.

Condurache Andreea, clasa a VIII-a B

Acest articol a fost publicat în Activități europene. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

2 răspunsuri la EXCURSIE DE VIS LA PARIS

  1. SUPERB! Cate se pot face doar intr-o saptamana!!!!!!!!!!!!!

    • De fapt am avut doar PATRU ZILE, în care am fost la cursuri, am vizitat muzee și am străbătut la pas minunatele cartiere cu zeci de monumente cunoscute în lumea întreagă. A fost un adevărat tur de forță, care ne-a îmbogățit spiritual și pe care nu-l vom uita niciodată. Copiii au fost extraordinari, au respectat programul și au început fiecare zi cu mult interes și dorință de cunoaștere. Sper să aibă timp să reflecteze la ceea ce au văzut și să-și dorească din toată inima să contribuie la schimbarea în bine a țării noastre.
      Organizatoare excursie, prof. Mihaela Barbacaru

Comentariile sunt închise.