“Dreptul consumatorilor la hrană sănătoasă”


Ziua Mondială a Drepturilor Consumatorilor 15 Martie 2015

Tema anului 2015 : “Dreptul consumatorilor la hrană sănătoasă”

12

 

 

 

 

Elevii claselor a VII a B, a IV a C (prof. înv. primar Arsenie Mirela) și a III a D (prof. înv. primar Popa Georgeta), au marcat luni, 16 martie 2016, Ziua Mondială a Drepturilor Consumatorilor printr-o campanie stradală de conștientizare a comunității locale. Elevii au realizat foi volante cu informații despre drepturile consumatorilor și reguli de securitate alimentară, foi pe care le-au distribuit locuitorilor din cartierul Bucovina dar și celorlalți colegi din școală.

3456Prezentăm în continuare câteva aspecte din materialele informative realizate:
Dintre cele mai importante zece cauze de deces la nivel mondial, patru cauze se datorează consumului de hrană nesănătoasă ce conduce la: exces de greutate și obezitate, hipertensiune arterială, nivel crescut al glucozei din sânge și colesterol mărit. Doar problemele cauzate de obezitate sunt estimate la un cost de 2.000 de miliarde de dolari pe an. Acesta este motivul pentru care „Consumers International” (CI) a ales tema “Dreptul consumatorilor la hrană sănătoasă” pentru ediția din acest an a Zilei Mondiale a Drepturilor Consumatorilor, în încercarea de a ajuta consumatorii să aleagă o alimentație sănătoasă.

Câteva reguli pentru siguranţa alimentară a consumatorilor:

■ Produsele alimentare trebuie cumpărate numai din locuri sau spaţii înregistrate sau avizate sanitar-veterinar, întrucât oferă garanţia unor produse controlate sanitar-veterinar atât în ceea ce priveşte siguranţa alimentelor cât şi depozitarea în condiţii corespunzătoare de temperatură.
■ Pentru produsele alimentare, producătorul are obligația de a informa despre denumirea produsului, denumirea și/sau marca producătorului, cantitatea și, după caz, termenul de valabilitate ori data durabilității minimale, lista ingredientelor, despre eventualele riscuri previzibile, modul de utilizare, manipulare, depozitare sau păstrare, despre contraindicații, mețtiuni suplimentare pe grupe de produse, precum și alte mențiuni prevăzute de lege.
■Etichetele trebuie să fie vizibile, lizibile şi inscripţionate într-un mod care să nu permită ştergerea lor. În plus, informaţiile cuprinse pe etichetă produselor alimentare nu trebuie să inducă în eroare consumătorii, la achiziţionarea produselor, în privinţa caracteristicilor alimentului.
■ Consumatorii trebuie să refuze carnea care nu a fost inspectată, ştampilată şi certificată sanitar-veterinar.
■ Atenţie specială şi la cumpărarea legumelor şi fructelor, acestea urmând a fi inspectate. Dacă prezintă un aspect alterat, semne de produs mucegăit sau alte nereguli privind calitatea şi modul de informare prin etichetare sau prezintă data durabilităţii minimale modificată sau depăşită, vor fi refuzate.
■ La achiziţionarea produselor alimentare, consumatorii trebuie să solicite şi să păstreze bonul de casă, pentru a putea proba în eventualitatea unei viitoare reclamaţii.

Coordonator activități,
Prof. Cocuți Lăcrămioara

Anunțuri
Acest articol a fost publicat în Activități europene. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.