SĂRBĂTOAREA FRANCOFONIEI


FrancofoniaLuna Francofoniei, sărbătorită în martie în România şi în toate statele membre ale Organizaţiei Internaţionale a Francofoniei, continuă cu marcarea celui mai important moment: aniversarea a 45 de ani de la naşterea organizaţiei. În data de 20 martie se va marca astfel Ziua Internaţională a Francofoniei.

Ziua de 20 martie, cea mai specială zi a lunii pentru că aniversează practic Francofonia, va fi şi ea pusă sub semnul viitorului : « J’ai à coeur ma planete » este deviza sub care se vor organiza toate evenimentele. De altfel, trebuie spus că până la acea dată tinerii încă mai pot scrie pe portalul www.20mars.francophonie.org ideile lor legate de salvarea mediului înconjurător, idei care vor fi prezentate de către OIF în cadrul viitoarei Conferinţe a ONU de la Paris din noiembrie.

ziua_francofonieiRomânia a devenit în 1993 membru cu drepturi depline al Francofoniei instituţionale. Acest statut, dublat de vocaţia sa francofonă şi francofilă de tradiţie, i-a permis României consolidarea dimensiunii globale a cooperării sale internaţionale, în condiţiile reprezentării transcontinentale a francofoniei. Vă reamintim, Organizaţia Internaţională a Francofoniei numără 77 de state membre, reprezentând 14% din populaţia mondială. Deja, la nivel mondial, franceza este a cincea limbă vorbită pe cinci continente de către 274 de milioane de persoane, dintre care 212 milioane o folosesc zilnic. (http://www.rfi.ro/stiri-cultura-56273-avantpremiera-ziua-internationala-francofoniei)

Vă reamintim imnul Francofoniei, imn care răsună în fiecare an în școala noastră https://www.youtube.com/watch?v=c1vuo1TgqkY

și clipul video ”La Francophonie – le français est une chance” : https://www.youtube.com/watch?v=-99psXoP2VI.

Fr. chanceDacă vreți să vedeți Parisul, vă invităm să participați la sejurul lingvistic (cursuri de limbă franceză cu profesori nativi, specializați în predarea limbii ca limbă străină) organizat la Paris în perioada 5-10 aprilie 2015 de profesoara Mihaela Barbacaru sau, în așteptarea următoarei excursii (sperăm să mai fie și altele!) să vizionați filmul video: https://www.youtube.com/watch?v=hWo-43ObCP8, care prezintă aspecte din viața cotidiană a parizienilor și principalele atracții ale ”Orașului-Lumină”.

În școala noastră, limba franceză se studiază la toate clasele primare. Avem o lungă tradiție de comuniune culturală și spirituală cu reprezentanți ai poporului francez : parteneriat cu o școală din Franța, proiect Comenius în limba franceză, doi asistenți lingviști care au făcut practică în școala noastră, un voluntar francez, un stagiar francez etc., activități ce au condus la obținerea titlului de ȘCOALĂ EUROPEANĂ de trei ori consecutiv, în anii 2009, 2011, 2014 și la creșterea prestigiului școlii noastre.

În această săptămână sunt programate 20 de activități dedicate Francofoniei, printre care amintim :

1. ”FRANCOFÊTE” spectacol la Mall ”Uvertura” în colaborare cu ”Europe Direct”
2. ”Le monde francophone” – panouri cu informații, ilustrate ; V B, III A
3. ”Plimbare imaginară prin Paris” – filme, prezentări, albume, cărți poștale,  I A
4. „Franța, leagăn al civilizației” – călătorie pe hartă III A
5. ”Simbolurile Franței” – prezentări portofolii,albume, ppt-uri VI C
6. ”Lumea Francofoniei” – periplu prin țările francofone VIII D
7. ”Capitale francofone” – pp-uri, albume, afișe VIII E
8. ”Grand Tour en Europe” – proiectErasmus KA1
9. ”Să cunoaștem Parisul” – tur virtual prin marile muzee pariziene, prezentarea monumentelor Parisului CPC
10. „Paris – orașul luminilor” – prezentare amintiri și fotografii din excursiile cu părinții
V B
11. ”Paris – istorie și civilizație” – prezentări prin imagini și muzică III D + IV C
12. ”Bonjour, chers amis français!” inițierea unei corespondențe cu elevi din Angers Franța
V A + VB
13. ”De la musique avant toute chose” – audiții muzicale de cântece francofone V A + V B
14. ”De vieilles chansons françaises” – audiții muzicale V C +VI C
15. ”Champagne Ardennes” (Reims) – atelier de lucru ; produs final, panou cu elemente reprezentative ale provinciei VII D
16. ”Poètes et poèmes français – Jacques Prévert” concurs de recitare de poezie VIII C, D, E
17. ”Petites chansons en français” – audiții și interpretare de cântece pentru copii
II A, III E, IV E
18. ”Paris – Ville Lumière” –pregătirea sejurului lingvistic la Paris din aprilie cl. IV-VIII
19. ”Emportés par la musique” – karaoke, pregătirea spectacolului de la Mall VIII A+VIIIB
20. ”Le monde fantastique du Petit Prince” – atelier de lucru VI A + VI B

Luni, 16 martie elevii clasei a VI-a A au adresat un salut în limba franceză tuturor elevilor  de la stația de amplificare a școlii și au urat succes în desfășurarea tuturor acestor activități. Vom reveni cu informații și imagini reprezentative.

BONNE SEMAINE DE LA FRANCOPHONIE A TOUS !

prof. Barbacaru Mihaela

Acest articol a fost publicat în Activități europene. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.