ÎNVĂȚĂMÂNT FĂRĂ FRONTIERE


Începând din 5 ianuarie 2015, şcoala noastră se bucură, pentru trei săptămâni, de prezenţa delicată la orele de limba franceză, dar şi la alte discipline, în special la clasele din ciclul primar, a domnişoarei Célia Maréchal.

IMG_20150116_084305[1]Studentă în anul I de masterat, în cadrul Şcolii Superioare de Profesorat si Educaţie (Ecole Supérieure du Professorat et de l’Education) din Rennes, Franţa, Célia efectueaza un stagiu de practică pedagogică sub coordonarea profesoarei Dorina Măntăluţă. În Franţa, studenţii de la Master I ESPE urmează stagii de de practică pedagogică de câte trei săptămâni în ţări ale Uniunii Europene sau în Statele Unite ale Americii.
Interesată de statele Europei de Est, ea alege să vină în România pentru a se informa despre sistemul de învăţământ de la noi, despre tehnicile şi metodele de predare ale învăţătorilor şi profesorilor români.
Continuând deja o tradiţie (asistentii lingvistici francezi Alexis Messmer, în anul şcolar 2004-2005, Marion Lièvre 2005-2006, voluntarul francez, Eléonore Weill, în anul şcolar 2010-2011), elevii şcolii noastre au din nou ocazia sa audă limba franceză rostită de un vorbitor nativ, să se familiarizeze cu pronunţia autentică, să descopere elemente ale culturii şi civilizaţiei franceze. E greu de descris nespusa bucurie cu care elevii au primit-o pe Célia Maréchal, atenţia şi curiozitatea lor precum şi satisfacţia pe care au avut-o când au constatat că pot înţelege şi comunica într-o limbă pe care o studiază doar de câteva luni. La rândul ei, Célia e impresionată de afecţiunea cu care o înconjoară copiii.

Celia 1In afara programului din şcoală, Célia a făcut un tur al oraşului Botoşani, a vizitat Muzeul de Istorie şi Muzeul Etnografic, a vizitat oraşele Suceava şi Iaşi, Mănăstirea Voroneţ, s-a bucurat de o minunată zi de iarnă, când a patinat, a urcat cu telescaunul si a fost la o partidă de săniuş cu elevii d-nei profesoare Mihaela Barbacaru pe pârtia de la Gura Humorului.

DSCN7528DSCN7512DSCN7516Dar s-o lăsăm pe Célia să se prezinte singură şi să-şi exprime impresiile.

”Je m’appelle Célia Maréchal, j’ai 23 ans et j’habite à Rennes, en Bretagne, une région se situant à l’Ouest de la France.

Étudiante en première année de Master MEEF (métiers de l’enseignement, de l’éducation et de la formation), je me destine au métier de professeur des écoles en France.
J’effectue mon stage, ici, à Botoşani pour trois semaines, du 5 au 23 Janvier. J’ai choisi la Roumanie pour plusieurs raisons, mais principalement car j’étais intéressée par les pays d’Europe de l’Est. Ensuite comme dans cette école, ”Grigore Antipa”, l’enseignement du français a une place importante, il me semblait logique de poser ma candidature ici. De plus, il y a une convention entre mon Université à Rennes et cette école.

Je ne connaissais pas grand chose à la Roumanie avant d’y venir. J’ai découvert une autre culture, toutefois pas si éloignée de celle de la France. Les habitants y sont accueillants et ouverts, toujours souriants à mon égard. La ville à un certain charme, mais est très différente des villes que l’on peut trouver en France; le nombre d’églises y est impressionnant. J’ai visité aussi les environs, Suceava et Iaşi, cette dernière étant une belle ville étudiante je trouve, avec beaucoup de beaux monuments et d’autres choses à voir.

Durant ces trois semaines de stage, j’assiste les cours de français de la classe 0 à la classe V, en faisant même un saut en huitième classe.
Je présenterai aux élèves ma région natale, la Bretagne, et toute la culture qui s’y rapporte et je donnerai aussi des cours à plusieurs classes. Cette première expérience de l’enseignement est très enrichissante et être ici sera, j’en suis sûre, très bénéfique et ne pourra m’apporter que de belles choses.
Enfin, je suis heureuse d’être en Roumanie, découvrir de nouveaux horizons, une nouvelle école.”

Sois la bienvenue, Célia et bonne chance dans la vie!

Acest articol a fost publicat în Activități europene. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

3 răspunsuri la ÎNVĂȚĂMÂNT FĂRĂ FRONTIERE

 1. Alexandra zice:

  Celia este o persoana incredibila ! Ma bucur enorm de mult ca am cunoscut-o !
  Alexandra Adascalitei, clasa a VII-a C

 2. D.Ariciuc zice:

  Multumiri doamnei profesoare Dorina Mantaluta pentru organizarea activitatilor scolare impreuna cu Celia, pe tot parcursul celor trei saptamani cat si indrumarile oferite in afara lectiilor!
  Multumiri si felicitari doamnei Barbacaru Mihaela pentru ideea organizarii excursiei in care a participat si domnisoara Celia!
  Te invitam, draga Celia, sa revii la noi!

 3. D.Ariciuc zice:

  Am fost placut impresionata de prestanta domnisoarei Celia. Am descoperit ca are multe calitati, trasaturi pozitive de caracter, ceea ce o va promova in a avea succes deplin in activitatea viitoare. Mi-a facut placere sa o cunosc si chiar sa fie musafir acasa pentru o dupa amiaza. Am aflat multe despre locurile sale natale. Mi-a starnit interes pentru a le cunoaste mai bine.
  Felicitari, Celia pentru pregatirea de care ai dat dovada pe tot parcursul sederii la scoala noastra si pentru curajul tau de a veni atat de departe! Pentru elevii nostri ai fost un exemplu de tanar ambitios, vrednic, demn de urmat. Ai fost un motiv in plus de a determina elevii sa studieze limbile moderne.
  Multumim! Succes in activitate!

Comentariile sunt închise.